Najnovije vijesti
Naslovnica / Najave / PS5 – Sve što želimo znati o novoj generaciji PlayStationa
PS5
PS5

PS5 – Sve što želimo znati o novoj generaciji PlayStationa

PS5

PS5 dolazi nam kao nova generacija PlayStationa. PS4 konzole dolaze do kraja svog životnog ciklusa, potvrđeno od ključnog arhitekta nove generacije konzole, Marka Cerny-a.

Iako ne znamo točno što možemo očekivati od nove konzole PS5 (ako će to uopće biti i ime nove generacije Sony-a) ali znamo glasine, želje i glasine koje su procurile u javnost. U tom duhu, prikupili smo par informacija koje nam je Certny otkrio u razgovoru s novinarima.

Prvi Playstation stigao je u rujnu 1995. godine nakon čega je uslijedio Playstation 2 u studenom 2000. godine, a Playstation 3 u ožujku 2007, zatim Playstation 4 u studenom 2013.godine. Vremensko razdoblje između lansiranja kretalo se od 5 godina do otprilike 6 i pol godina, a ovog studenog PS4 će navršiti 5 godina, možemo li očekivati novi PS uskoro?

Nažalost ne, prema Wall Street Journal-u, novi voditelj odjela Sony Playstationa John Kodera izjavio je sljedeće: „ Mi ćemo iskoristit sljedeće tri godine za pripremu sljedećeg koraka. Ne živimo više u vremenu kad možemo misliti samo o konzoli ili samo o mreži kao da su one dvije različite stvari.“ Tako da novi PS5 možemo očekivati 2021. godine.

Potvrđeni detalji o specifikacijama novog Playstation-a koje sada znamo

Ono što možemo definitivno očekivati kod novog PS5 i ono što je potvrđeno od strane Mark Cerny-a, čovjek koji je bio zadužen za izgradnju PS4, a sada je zadužen za razvoj nove generacije je sljedeće: osmojezgreni chipset temeljen na trećoj generaciji Ryzen arhitekturi s GPU koji uzima najbolje dijelove iz Radeon Navi GPU obitelji. Ugrađeni SSD sustav za pohranu, 3D zvuk, kompitabilnost s PS4 igricama i PSVR hardverom, 8K TV podrška. Kakav će biti vanjski izgled nove konzole još uvijek nam je misterija ali sada unutarnji nam izgled dolazi u fokus i vrlo je obečavajući.

PS5: VR efekt

Sony je postao prvi proizvođač konzole koji je prihvatio virtualnu stvarnost zahvaljujući Playstation VR-u, ali ako pozorno razmotrite Playstation VR i promatrate kako funkcionira na Playstation 4 željet ćete znati kako će to izgledati na PS5 s obzirom na to da je Sony spreman VR dovesti na novu razinu. Mark Cerny iz tvrtke Sony potvrdio je da će postojeće PSVR slušalice raditi s Playstation konzolom sljedeće generacije.

Trenutno Playstation VR radi na nižoj rezoluciji od Oculus Rifta i HTC Vivea, ali čak i takva podiže Playstation 4 Pro iznad limita. Pokretanje PlayStation VR-a na PS4 Pro donosi poboljšane brzine snimanja, koje su zaista korisne u smislu ukupnog VR doživljaja, ali čak i PS4 Pro ne može prevladati ograničenja rezolucije koje postavljaju Playstation VR slušalice. Budući da se Playstation VR pokazao uspješnom na tržištu Sony bi se htio vratiti na tržište s drugom izrazito višom tehnološkom iteracijom

Navodno ovako će izgledati PS VR2

PS5: Možemo li imati kvalitetan 4K gaming?

Očigledno je to da bi novi hardware trebao podržavati 4K televizore i bit će osnovna podrška za PS5, a zahvaljujući Mark Cerny-u možemo i očekivati da će podržavati čak i 8K u nekom obliku. No, 4K vizuali neće biti sve, potvrđeno je da će nova konzola podržavati i grafičkie ray-tracing sposobnosti. Otkriveno je da je ray-tracing sljedeća velika stvar u napredovanju.

Iskreno od sada pa sljedećih pet do deset godina, zbog razvoja tehnologije, nisam siguran da ćemo uspjeti vidjeti razliku između stvarnog i virtualnog svijeta.

Kakve igrice možemo očekivati od PS5?

Cijela PS4 knjižnica bit će podržana za Playstation 5, uključujući i PSVR igre. No, sada se razvijaju nove igre za novu generaciju konzole. U ovom trenutku, bilo koja PS4 igra je kandidat za nadogradnju u PS5 i s obzirom na uspjeh „God of war“, „Gran Turismo“ i „ Horizon: Zero Down, bilo bi suludo pretpostavljati o mogućnosti da će njihovi nasljednici krenuti prema PS5.

U svakom slučaju, s obzirom što za sada znamo o PS5, budućnost igranja Playstationa je vrlo svijetla.

 

O Vedran

Founder and CEO of LEGE

Također pogledajte

Auto Chess: mobilna verzija od danas izlazi iz bete

Auto Chess je samostalni mobilni naslov na čijem razvoju radi Drodo Studio, a od danas …