Najnovije vijesti
Naslovnica / Najave / Google Stadia – Netflix za igre ?

Google Stadia – Netflix za igre ?

Google je na današnjoj Game Developers konferenciji otkrio sve detalje vezane za svoju novu gaming uslugu za streaming igri, nazvanu Google Stadia.

Predstavljanje nove usluge vodio je Google CEO Sundar Pichai, a usput je govorio i o ambicijama da će Google Stadia omogućiti streaming igri na bilo koji uređaj. Stadia će nam tako omogućiti streaming igri putem Chrome preglednika, ali i putem Chromecast i Pixel uređaja. Izlazak nove usluge planiran je tijekom ove godine u SAD-u, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi.

Phill Harrison, bivši izvršni direktor tvrtke Sony i Microsoft, pridružio se Pichaiu na pozornici kako bi u potpunosti otkrio svoju ulogu u Googleu. Harrison je izjavio kako će Google pojačati svoju ulogu u streamingu igri uz YouTube i mnoge korisnike koji su već aktivni na YouTube Gaming platformi.

Google je proteklih mjeseci razvijao ovu uslugu pod imenom Project Stream, dopuštajući korisnicima Chromea da streamaju igru putem svog preglednika. Tako smo imali priliku zaigrati Assassin’s Creed Odyssey, koja je bila prva i jedina igra koja se javno testirala pomoću nove usluge. Navedeni testovi završili su u siječnju, a izgleda da je Google dovoljno izglancao proizvod za predstavljanje na Game Developers konferenciji.

Play now opcija na YouTube platformi ?

Naravno Google neće ograničiti novi projekt na samo jednu igru. Google je pokazao i novu značajku koja će biti dostupna korisnicima YouTubea, a ista vam omogućuje da pogledate video vezan recimo za Assassin’s Creed Odyssey, a u samim opcijama moći ćemo pritisnuti “play now” i zaigrati istu igru putem Chrome preglednika. Sve ovo zvuči fantastično, ali uz internet u našoj državi teško da ćemo uživati. Nakon što Google Stadia ugleda svjetlo dana, igre će biti moguće streamati putem računala, televizora, tableta i pametnih telefona.

Novi Stadia kontroler ?

Na konferenciji smo tako mogli vidjeti i demonstraciju glatkog prebacivanja igre s telefona na tablet, a zatim na televizor. Iako će postojeći USB kontroleri raditi na laptopu ili računalu, Google je odlučio izbaciti i novi Stadia kontroler koji će služiti za novu streaming uslugu. Novi kontroler izgleda na mješanca između Xbox i PlayStation 4 kontrolera, a radit će izravno putem Wi-Fi veze kako bi ga povezao s igrom u cloudu. To će vjerojatno pomoći u kašnjenju i prebacivanju s jednog uređaja na drugi. Također imamo mogućnost uporabe gumba za snimanje i dijeljenje isječaka direktno na YouTube, a drugi gumb služit će za pokretanje Google Assistanta.

AMD kao partner za nove podatkovne centre

Kako bi pokrenuo cijelu uslugu bez većih problema, Google sigurno ima posla oko infrastrukture i podatkovnih centara kako bi osigurao da su serveri što bliže igračima. Google će na početku lansirati uslugu s podrškom za 4K rezoluciju uz 60 fpsa. U budućnosti Google planira podršku za 8K i stabilnih 120 fpsa, ali do tamo je još uvijek dalek put.

Google se ovoga puta odlučio na suradnju s AMD-om kako bi napravili prilagođene grafičke kartice za njihove podatkovne centre. Tako će uz nove grafičke kartice, svaka jedinica biti opremljena i s prilagođenim procesorom snage 2.7 GHZ, uz 16GB radne memorije.

Doom Eternal – prva dostupna igra ?

Jedna od prvih dostupnih igri na novoj usluzi bit će Doom Eternal, a ista će podržavati 4K rezoluciju uz 60 fpsa. Doom Eternal još uvijek nema konkretan datum izlaska, ali znamo da će biti dostupan na računalima ali i na Nintendo Switch, PS4 i Xbox One konzolama.

Google pokreće vlastiti studio za razvoj igri ?

Jade Raymond nedavno se pridružila Googleu kao potpredsjednica, a uz njen dolazak osigurani su svi uvjeti za uspješno pokretanje novog developer studija. Jade je svoju karijeru u gaming industriji započela kao programer u Sony-u. Nakon odlaska iz Sony-a, svoje mjesto na neko vrijeme pronalazi u Electronic Artsu, a zatim stiže kao dopisnik u The Electric Playground. Mnogi je ipak znaju po Assassin’s Creedu i njenom radu u Ubisoftu. Tijekom rada u Ubisoftu pod njenom palicom producirale su se igre Watch Dogs, Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist i već navedeni Assassin’s Creed.

Google je također izjavio da više od 100 razvojnih studija već posjeduje developer kitove za novi projekt, ali i da na novoj Google Stadia usluzi i naslovima radi više od 1000 ljudi. Iako smo danas vidjeli predstavljanje nove usluge, još uvijek nije poznat točan datum izlaska, osim da će biti tijekom godine. Cijena i više detalja očekuje nas tijekom ljeta.

Konkurencija ?

Izgleda da će se streaming igri najviše razvijati ove godine, a mnoge velike tvrtke oformile su timove za razvoj svojih projekata. Microsoft planira vlastitu uslugu za streaming igri nazvanu xCloud, a ista je nedavno tek predstavljena. Demonstracije nove usluge stižu u narednim mjesecima. Uz Microsoft prste u streamingu i razvoju istog imaju Amazon, Nvidia, Sony i Valve, tako da nas očekuje napeta godina.

O nikve

U slobodno vrijeme glumim novinara i pišem gluposti koje nekolicina vas čak i pročita.

Također pogledajte

Novi Galaxy S20 modeli i cijene?

Prema izvoru Samsung je odlučio kako će standardni Galaxy S20 na europskom tržištu i ovisno o zemlji u kojoj će se prodavati koštati 899€ i ....

Odgovori