Najnovije vijesti
Naslovnica / Playstation / Playstation 5 – tračevi i špekulacije oko nove konzole

Playstation 5 – tračevi i špekulacije oko nove konzole

Prvi izlazak Xbox One i PlayStation 4 konzole bio je davne 2013. godine, što znači da je pravo vrijeme da krenemo s raspravama o novoj generaciji konzola. Prve najave o “PlayStation 5” konzoli tijekom 2019 ?

Backwards Compatibility

Sony je nedavno predao zahtjev za novim patentom koji uključuje backwards compatibility za nove konzole. U teoriji, taj patent trebao bi omogućiti da zaigramo naslove sa PS1, PS2, PS3 i PS4 konzole oponašajući iste konzole na novoj generaciji.

PlayStation 4

Arhitektura u novoj konzoli opet će biti kreirana od strane Marka Cernya i sadržavat će custom Zen 2 procesor iz AMDa, a isti će imati veću sposobnost emulacije ako patent zaživi. Emulacija PS1 i PS3 igri na trenutnoj generaciji znatno je teža zbog razlike u sistemskoj arhitekturi, a nadamo se da će nova konzola te stvari ispraviti. Ako se patent implementira u buduću konzolu, to će biti vrhunska vijest za sve korisnike, omogućujući svima da zaigraju bilo koji naslov sve do popularne “jedinice”.

Novi hardware

Sony je nedavno službeno potvrdio da postoji PlayStation 5, odnosno njegova fizička verzija. Za CEO-a Sony-a Kenichiru Yoshidu “neophodno je da imaju next-gen hardware”. Iako Financial Times navodi da next-gen konzola nema veliku razliku od aktualne konzole, u to nam je teško povjerovati jer ipak se radi o 5 godina dugom periodu između konzola. Više o samom hardwareu doznat ćemo vjerojatno tijekom 2019 godine. Ako pogledamo Xbox One X konzolu koja je upakirana s 8 jezgri od 2.3 GHZ i 12 GB GDDR5 memorije, sigurni smo da će novi hardware biti vrhunski.

Xbox One X

DualShock kontroler

Jedna od glavnih stvari tijekom ovih godina u gaming industriji je svakako dizajn DualShock 4 kontrolera za PS4. Iako svaka generacija osjeti sitne promjene na kontroleru, od prve verzije isti se nije puno mijenjao, a to bi se moglo promijeniti dolaskom nove konzole i mogućeg kontrolera sa zaslonom na dodir. Sam prikaz patenta dostupan je na linku, a još uvijek nismo sigurno hoće li Sony uistinu patent i iskoristiti.

Crvena oznaka: moguća lokacija zaslona na dodir

Lova još uvijek sjeda na račune

PS4 i PS4 Pro još uvijek se odlično prodaju, uz nekoliko nadolazećih ekskluziva poput Days Gone, The Last of Us Part 2 i Death Stranding koji nam dolaze tijekom 2019. godine. Možemo očekivati potpuno iskorištavanje PlayStation 4 konzole do kraja njenog životnog ciklusa, i sigurno smo da ćemo zaigrati još nekoliko vrhunskih naslova do izlaska next-gen konzole.

Igre na novoj konzoli

Ako gledamo protekle godine, PlayStation nam je omogućio neke od vrhunskih naslova za konzole. Igre poput God of War, The Last of Us i Spider-Mana sigurno neće biti na popisu igri koje će izaći uz PS5, a vrlo vjerojatno bi mogli vidjeti sasvim novi IP naslov ili čak povratak popularnog Infamousa ?

PlayStation 5 VR

PlayStation VR bio je veliki uspjeh za Sony i potraga za primjerkom popularnih naočala u nekim dijelovima svijeta pomalo je i otežana. Nije ni čudo da je VR headset toliko popularan uz sve te silne igre koje sve češće izlaze. Ukoliko PS5 bude imao toliko snažan hardware kao što se i nagađa, možemo li dobiti i novi PS VR ?

PlayStation VR

O nikve

U slobodno vrijeme glumim novinara i pišem gluposti koje nekolicina vas čak i pročita.

Također pogledajte

Huawei Mate XS dolazi u ožujku

Mate XS je idući savitljivi smartphone kineske tvrtke Huawei, koji bi prema najnovijim informacijama koje …