Najnovije vijesti
Naslovnica / Igre / CS:GO / Prva polovica godine je iza nas, a evo i top 10 igara prema nagradnom fondu

Prva polovica godine je iza nas, a evo i top 10 igara prema nagradnom fondu

Prva polovica godine je iza nas, a u nastavku teksta provjerite i top 10 igara prema nagradnom fondu. U prvoj polovici godine na top 10 ljestvici pronašla su se i neka neočekivana imena, ali izostala i poznata.

Na primjer, Magic: The Gathering Arena je nova igra, a već je pronašla svoj put do ljestvice. Na popisu se također nalazi i rastući Rainbow Six Siege, koji je već nadmašio svoj ukupni nagradni fond za cijelu 2018. godinu. U međuvremenu, Blizzard je službeno napustio Heroes of The Storm i nema ga na vidiku nakon prošlogodišnjeg fonda od 6.52 milijuna dolara.

Konačni godišnji poredak mogao bi izgledati puno drugačije s dobro financiranim događajima kao što su Svjetsko prvenstvo u Fortniteu i Dota 2 The International 2019. U prvih šest mjeseci ove godine top 10 igara dodijelilo je više od 50 milijuna dolara što je ogromna brojka.

10. FIFA 19

Nagradni fond tijekom prve polovice 2019. godine: 1.65 milijuna dolara

EA Sports je proširio doseg što se tiče esporta i svoje godišnje nogometne simulacije zahvaljujući različitim regionalnim ligama i eChampions ligi. Do sada je u 2019. godini dodijeljeno 1.65 milijuna dolara, s najvećim udjelom od 280 tisuća dolara koji dolazi iz finala eChampions lige. Događaji FIFA Ultimate Team Champions kupa također su značajno pridonijeli s više od 200 tisuća dolara.

9. Magic: The Gathering Arena

Nagradni fond tijekom prve polovice 2019. godine: 1.83 milijuna dolara

Wizards of the Coast i matična tvrtka Hasbro napravili su velika ulaganja u esport tijekom ove godine, s inicijativom od 10 milijuna dolara za jačanje natjecateljske scene u ovoj kartaškoj igri. Zapanjujuće, velika većina te sume od 1.83 milijuna dolara dolazi od samo dva događaja iz ožujka (Mythic Invitational) i lipnja (Mythic Championship 2019.) ove godine.

8. Hearthstone

Nagradni fond tijekom prve polovice 2019. godine: 2.26 milijuna dolara

Čak i uz dobro financirani Magic: The Gathering Arena, Blizzardova dugogodišnja kartaška igra još uvijek se penje u 2019. godini. Ukupna vrijednost do sada je 2.26 milijuna dolara. Najveći događaj ove godine je Svjetsko prvenstvo u travnju uz nagradni fond od milijun dolara, a drugi značajniji događaji uključuju Masters Tour 2019 Las Vegas vrijedan 493 tisuće dolara i zimsko prvenstvo vrijedno 250 tisuća dolara.

7. Rainbow Six Siege

Nagradni fond tijekom prve polovice 2019. godine: 2.64 milijuna dolara

Ubisoftova taktička pucačina već je nadmašila ukupni prošlogodišnji nagradni fond i to je nevjerojatna vijest jer je igra vani već nekoliko godina. Zapravo nas veseli činjenica da je Six Invitational 2019., svjetsko prvenstvo u Rainbow Six Siegeu vrijedno 2 milijuna dolara, samo premašilo ukupnu prošlogodišnju brojku. To je u velikoj mjeri posljedica dodatnog prihoda ostvarenog od kupnje raznih stvari u igri, što također pogoduje timovima u Pro ligi. Hoće li Rainbow Six Siege još uvijek biti na top 10 ljestvici nakon što završi cijela godina ? Početak je odličan, a nadamo se još jačoj drugoj polovici godine.

6. PLAYERUNKNOWN’s BATTLEGROUNDS

Nagradni fond tijekom prve polovice 2019. godine: 2.74 milijuna dolara

Popularni PUBG prošlu godinu je završio na petom mjestu s dodijeljenim nagradnim fondom od 7.58 milijuna dolara, pa se čini da polugodišnji rezultat za 2019. godini zaostaje na prvi pogled. Ipak, u narednim mjesecima stiže još nekoliko zanimljivih turnira, osobito s dolaskom studentskog Global Championshipa vrijednog 2 milijuna dolara. Do sada je dodijeljeno 2.74 milijuna dolara, a listu predvode siječanjski PUBG Asia Invitational (500 tisuća dolara) i travanjski FACEIT Global Summit: PUBG Classic (400 tisuća dolara).

5. Overwatch

Nagradni fond tijekom prve polovice 2019. godine: 3.35 milijuna dolara

Druga sezona Overwatch lige trenutno je u punom zamah, ali iznenađujuće, većina dosadašnjih nagrada dolazi iz druge lige odnosno Overwatch Contendersa. Treća sezona Overwatch Contenders 2018. koja je završena u siječnju 2019. osigurala je gotovo 930 tisuća dolara, dok je prva sezona dodala još 1.33 milijuna dolara. Sama Overwatch liga je u međuvremenu dodijelila milijun dolara nagrada u 2019. godini.

4. League of Legends

Nagradni fond tijekom prve polovice 2019. godine: 3.9 milijuna dolara

Prva polovica godine bila je napeta za timove u League of Legendsu, a do sada je ukupno zabilježeno 68 turnira putem stranice Esports Earnings. Invitational 2019 osigurao je najveći pojedinačni turnir vrijedan milijun dolara, s proljetnim splitom za različite lige koje su dodale sljedeće iznose: 520 tisuća dolara u kineskoj Pro ligi (LPL), 264 tisuće dolara u korejskom prvenstvu (LCK), 227 tisuća dolara u Europskom prvenstvu (LEC) i 200 tisuća dolara vrijedno sjevernoameričko prvenstvo (LCS).

3. Dota 2

Nagradni fond tijekom prve polovice 2019. godine: 8.37 milijuna dolara

Dota 2 je zasad stigla na treće mjesto sa 8.37 milijuna dolara do sada, ali treba računati na povećanje sa svjetskim prvenstvom u kolovozu. U trenutku pisanja ovog teksta, nagradni fond premašio je brojku od 25 milijuna dolara putem crowfundinga, a uskoro će ta brojka postati veća od prošlogodišnje.

Iako se ništa ne može usporediti s The Internationalom, Dota 2 je imala još nekoliko velikih turnira u 2019. godini. DreamLeague S11 i MDL Disyneland Paris Major imali su nagradni fond od 2 milijuna dolara, dok su Chongqing Major 2019 i EPICENTER Major 2019 nudili okrugli milijun. Ostali značajni događaji uključuju WESG 2018. finale vrijedno 890 tisuća dolara i drugu sezonu StarLadder ImbaTV Dota 2 Minora vrijedno 600 tisuća dolara.

2. Counter-Strike: Global Offensive

Nagradni fond tijekom prve polovice 2019. godine: 8.6 milijuna dolara

Najveći godišnji turnir u popularnom CS:GO-u održava se početkom godine, a Intel Extreme Masters Katowice Major dodijelio je ukupno 2 milijuna dolara. Nijedan drugi turnir do sada nije dosegao sedam brojki, iako je WESG 2018. finale bilo blizu s fondom od 995 tisuća dolara. Ostali značajni turniri ove godine uključili su 766 tisuća dolara vrijednu devetu sezonu ESL Pro lige i 750 tisuća dolara vrijedan Esports Championship Series (ECS).

1. Fornite 

Nagradni fond tijekom prve polovice 2019. godine: 14.7 milijuna dolara

Ništa se nije približilo ovome battle royale fenomenu, a do sada je već podijeljeno 14.7 milijuna dolara. Kvalifikacije koje su trajale 10 tjedana ukupno su dodijelile 12.08 milijuna dolara, s time da je ESL Katowice Royale dodijelio 597 tisuća dolara. Fornite World Cup Warmup je dodao još 500 tisuća, a Fornite Secret Skirmish Series još 500 tisuća.

Epic Games je spremio i 30 milijuna dolara vrijedno Svjetsko prvenstvo koje kreće 26. srpnja. Hoće li to biti dovoljno da bi se osiguralo mjesto na vrhu, ili će Dota 2 preuzeti vodstvo ?

O nikve

U slobodno vrijeme glumim novinara i pišem gluposti koje nekolicina vas čak i pročita.

Također pogledajte

Virtus.pro prvi pozvani tim za ESL One Hamburg 2019.

ESL One Hamburg 2019. je trenutno prvi Dota 2 turnir koji se održava nakon The …

Odgovori