Najnovije vijesti
Naslovnica / Najave / PS5 – Sve što želimo znati o novoj generaciji PlayStationa
PS5
PS5

PS5 – Sve što želimo znati o novoj generaciji PlayStationa

PS5

PS5 dolazi nam kao nova generacija PlayStationa. PS4 konzole dolaze do kraja svog životnog ciklusa, potvrđeno od ključnog arhitekta nove generacije konzole, Marka Cerny-a.

Iako ne znamo točno što možemo očekivati od nove konzole PS5 (ako će to uopće biti i ime nove generacije Sony-a) ali znamo glasine, želje i glasine koje su procurile u javnost. U tom duhu, prikupili smo par informacija koje nam je Certny otkrio u razgovoru s novinarima.

Prvi Playstation stigao je u rujnu 1995. godine nakon čega je uslijedio Playstation 2 u studenom 2000. godine, a Playstation 3 u ožujku 2007, zatim Playstation 4 u studenom 2013.godine. Vremensko razdoblje između lansiranja kretalo se od 5 godina do otprilike 6 i pol godina, a ovog studenog PS4 će navršiti 5 godina, možemo li očekivati novi PS uskoro?

Nažalost ne, prema Wall Street Journal-u, novi voditelj odjela Sony Playstationa John Kodera izjavio je sljedeće: „ Mi ćemo iskoristit sljedeće tri godine za pripremu sljedećeg koraka. Ne živimo više u vremenu kad možemo misliti samo o konzoli ili samo o mreži kao da su one dvije različite stvari.“ Tako da novi PS5 možemo očekivati 2021. godine.

Potvrđeni detalji o specifikacijama novog Playstation-a koje sada znamo

Ono što možemo definitivno očekivati kod novog PS5 i ono što je potvrđeno od strane Mark Cerny-a, čovjek koji je bio zadužen za izgradnju PS4, a sada je zadužen za razvoj nove generacije je sljedeće: osmojezgreni chipset temeljen na trećoj generaciji Ryzen arhitekturi s GPU koji uzima najbolje dijelove iz Radeon Navi GPU obitelji. Ugrađeni SSD sustav za pohranu, 3D zvuk, kompitabilnost s PS4 igricama i PSVR hardverom, 8K TV podrška. Kakav će biti vanjski izgled nove konzole još uvijek nam je misterija ali sada unutarnji nam izgled dolazi u fokus i vrlo je obečavajući.

PS5: VR efekt

Sony je postao prvi proizvođač konzole koji je prihvatio virtualnu stvarnost zahvaljujući Playstation VR-u, ali ako pozorno razmotrite Playstation VR i promatrate kako funkcionira na Playstation 4 željet ćete znati kako će to izgledati na PS5 s obzirom na to da je Sony spreman VR dovesti na novu razinu. Mark Cerny iz tvrtke Sony potvrdio je da će postojeće PSVR slušalice raditi s Playstation konzolom sljedeće generacije.

Trenutno Playstation VR radi na nižoj rezoluciji od Oculus Rifta i HTC Vivea, ali čak i takva podiže Playstation 4 Pro iznad limita. Pokretanje PlayStation VR-a na PS4 Pro donosi poboljšane brzine snimanja, koje su zaista korisne u smislu ukupnog VR doživljaja, ali čak i PS4 Pro ne može prevladati ograničenja rezolucije koje postavljaju Playstation VR slušalice. Budući da se Playstation VR pokazao uspješnom na tržištu Sony bi se htio vratiti na tržište s drugom izrazito višom tehnološkom iteracijom

Navodno ovako će izgledati PS VR2

PS5: Možemo li imati kvalitetan 4K gaming?

Očigledno je to da bi novi hardware trebao podržavati 4K televizore i bit će osnovna podrška za PS5, a zahvaljujući Mark Cerny-u možemo i očekivati da će podržavati čak i 8K u nekom obliku. No, 4K vizuali neće biti sve, potvrđeno je da će nova konzola podržavati i grafičkie ray-tracing sposobnosti. Otkriveno je da je ray-tracing sljedeća velika stvar u napredovanju.

Iskreno od sada pa sljedećih pet do deset godina, zbog razvoja tehnologije, nisam siguran da ćemo uspjeti vidjeti razliku između stvarnog i virtualnog svijeta.

Kakve igrice možemo očekivati od PS5?

Cijela PS4 knjižnica bit će podržana za Playstation 5, uključujući i PSVR igre. No, sada se razvijaju nove igre za novu generaciju konzole. U ovom trenutku, bilo koja PS4 igra je kandidat za nadogradnju u PS5 i s obzirom na uspjeh „God of war“, „Gran Turismo“ i „ Horizon: Zero Down, bilo bi suludo pretpostavljati o mogućnosti da će njihovi nasljednici krenuti prema PS5.

U svakom slučaju, s obzirom što za sada znamo o PS5, budućnost igranja Playstationa je vrlo svijetla.

 

O Vedran

Founder and CEO of LEGE

Također pogledajte

Radeon RX 5600 XT Red Devil sa 14Gbps GDDR6 predstavljen od strane PowerColor

PowerColor tvrtka je dizajnirala Red Devil seriju grafičkih kartica da omogući korisnicima vrhunske perfirmanse sa tvorničkin overclock-om koje ih izdvaja od ostalih AMD-ovih Add-In-Board partnera.