Najnovije vijesti
Naslovnica / Ostalo / Mreža nove generacije 5G

Mreža nove generacije 5G

Što je 5G mreža ?

Mreža nove generacije mobilne internetske veze. Nudi bržu brzinu i pouzdanije veze na pametnim telefonima i drugim uređajima nego ikad prije.

1-10 Gbps stvarne brzine, ne maksimalne

1 milisekunda end-to-end kašnjenja

1000 puta veći bandwidth

10-100 puta veći broj povezanih uređaja

90% percepcija dostupnosti

100% percepcija pokrivenosti

90% smanjena potrošnja energije

Kombinirajući najmoderniju mrežnu tehnologiju i najnovija istraživanja, 5G bi trebao ponuditi vezu koja je brža od trenutnih veza, s prosječnom brzinom preuzimanja od oko 1 GBps, što se očekuje da uskoro bude i norma.

Što nam ona može omogučiti?

Mreža će omogućiti ogroman porast tehnologije koju nam internet nudi. Osigurat će infrastrukturu potrebnu za nošenje ogromnih količina podataka. Pametniji i brže povezan svijet.

Budući da je razvoj u tijeku i testovi već žive diljem svijeta, očekuje se da će 5G mreža biti lansirana diljem svijeta do 2020. godine. Raditi će i uz postojeću 3G i 4G tehnologiju kako bi osigurale brže veze koje ostaju online bez obzira gdje se nalazite.

Kada 5G dolazi u Hrvatsku?

Vipnet i Hrvatski Telekom predstavili su demonstraciju 5G mreže na kratkim udaljenostima koje su osim kao dobri marketinški alati, poslužile kao pokazatelj da se i kod nas uveliko radi na ovoj tehnologiji, što je svakako dobro.


Izvor: @mob.hr @cnet

O Vedran

Founder and CEO of LEGE

Također pogledajte

Fortnite je u plusu 1,8 milijardi dolara

Fortnite je tijekom 2019. godine od prodaje ostvario zaradu od 1,8 milijardi dolara, što je diže u sami vrh zarade u gaming industriji u jednoj godini.