Najnovije vijesti
Naslovnica / Tech / Što očekivati od Game Developers konferencije ?

Što očekivati od Game Developers konferencije ?

Ova godina biti će od velikog značaja za Game Developers konferenciju, a očekuju nas Google, Microsoft, Epic, Valve i mnogi drugi sa svojim velikim projektima.

Provjerite kako je na GDC-u bilo prošle godine.

Google

Posljednjih šest mjeseci Google testira “Project Stream“. Oni koji su se prijavili za sudjelovanje dobili su besplatan primjerak Assassin’s Creed Odyssey-a za vrijeme trajanja testa. U čemu je kvaka ? Svi igrači koji su zaigrali navedenu igru nisu trebali dobro gaming računalo, ali nisu imali ni samu igru. Assassin’s Creed tako smo zaigrali putem Project Stream platforme, odnosno streaminga igre s Google servera na naše računalo. Ostaje nam čekati konferenciju kako bi saznali nove detalje o ovoj platformi koja sigurno ima svoje mjesto u budućnosti.

Assassin’s Creed Odyssey

Naravno Google nije prvi koji je počeo raditi na streamingu igri. OnLive je pionir ove ideje već od prije 10tak godina, a Sony trenutno nudi sličnu uslugu putem PlayStation Now. Uz navedenu uslugu u mogućnosti smo čak i zaigrati PlayStation ekskluzive na našem računalu.

Sve glasine ukazuju na to da će Google sljedeći tjedan tijekom Game Developers konferencije dati “Project Stream-u” službeni naziv, cijenu i datum izlaska. Osim imena, kruže i glasine o novoj konzoli koju bi Google mogao predstaviti, a ista bi navodno radila uz pomoć navedene streaming opcije. Uz konzolu tako bi se trebao pojaviti i novi kontroler. Google svoj dio na GDC-u održava 19. ožujka, a mi svakako pratimo događaj i spremamo nove detalje o budućoj usluzi.

Microsoft xCloud

Uz Google, digitalnoj budućnosti veseli se i Microsoft. Microsoft radi na streamingu na više frontova, od kojih bi se neki mogli pojaviti na GDC-u, poput navedenog projekta xCloud. U ovom trenutku xCloud se čini primarno namijenjen sljedećoj generaciji. Novi Xbox je uskoro vani, a detalji o novoj next-gen konzoli pojavit će se navodno na E3 sajmu. Jedna glasina kaže da bismo mogli dobiti jeftiniji Xbox za streaming, a isti će biti izgrađen na projektu xCloud.

Dakle, kakve to ima veze s GDC-om ? U ovom scenariju, Microsoft više nije samo hardverska tvrtka, već i ona koja pruža usluge poput xClouda. Nije važno gdje igrate njihove igre, sve dok ih plaćate da biste ih igrali – glasina koja je barem djelomično podržana Microsoftovim prijateljskim stavom prema PC korisnicima u posljednje vrijeme.

Zbog toga postoji veliko zanimanje za Microsoftov dio konferencije, a isti nosi naziv “Xbox Live: Growing & Engaging Your Gaming Community Across Platforms.”. Uz nedavni Microsoftov port Xbox live usluge na iOS i Android, postoji mogućnost da se xCloud uopće ne spomene idući tjedan. Ipak, daljnje spekulacije sugeriraju da će Microsoft u skoroj budućnosti objaviti svoju Game Pass pretplatničku uslugu za Nintendo Switch. Ostaje nam vidjeti što će se dogoditi sljedeći tjedan, i koliko će Microsoft informacija zadržati za E3.

“Rat” virtualnih trgovina

Uz Microsoft i Google, na GDC-u ove godine imamo Epic i Valve. Dvije jake kompanije koje će svoje glavne okršaje voditi tijekom 2019. godine. Već smo mogli vidjeti dolazak The Division 2 i Metro Exodus-a kao Epic ekskluzive. Što nam nosi budućnost ?

U četvrtak ujutro će tako domaćini iz Epic-a održati “Epic Games Store: An Update and Q&A“. Samo 15 minuta nakon završetka konferencije, svoj dio održava Steam. “Steam Business Update” naziv je njihovog dijela konferencije, a nadamo se da ćemo uskoro dobiti sveobuhvatni pogled na dugo očekivani Steam remont. Uz remont samog Steama, nadamo se da će početi i rješavati probleme koji trenutno guše samu platformu. Steam Link Anywhere i njegove mogućnosti također bi mogle biti predstavljene na GDC-u ove godine.

Ostatak konferencije

GDC je neslužbeno poznat po VR showu tijekom prošlih godina, a nastavak nas sigurno očekuje i ove godine. Oculus Quest headset izlazi za nekoliko mjeseci, a na GDC-u će sigurno isplivati koja informacija. HTC je otkrio dva nova Vive headseta na CES-u u siječnju ove godine, tako da su i oni potencijalni kandidati za posjet GDC-u.

Unity također održava svoj dio konferencije u ponedjeljak, a ista će vjerovatno sadržavati engine update, ili nove dodatke za game developere. Game Developers konferencija traje od 18. do 22. ožujka, a izgleda da je ove godine na fokusu gaming u budućnosti. Više detalja donosimo uskoro.

O nikve

U slobodno vrijeme glumim novinara i pišem gluposti koje nekolicina vas čak i pročita.

Također pogledajte

Huawei Mate XS dolazi u ožujku

Mate XS je idući savitljivi smartphone kineske tvrtke Huawei, koji bi prema najnovijim informacijama koje …

Odgovori